نسخه های خطی در___کتابخانه مرعشسی

کتابخانه نسخ خطی آیت‌الله مرعشی نجفی

کتابخانه آیت‌الله مرعشی نجفی یکی از کتابخانه‌های بزرگ ایران است. این کتابخانه هم‌اکنون بیش از ۱.۰۰۰.۰۰۰ جلد کتاب چاپی و ۴۲.۰۰۰ جلد کتاب خطی دارد. تأسیس سال 1345، در ۷ طبقه  با 20.500  مترمربع زیربنا.

گنجینه نسخه‌های خطی، کتاب‌های چاپ سنگی، و کمیاب. در حال حاضر (۱۳۸۲)، موجودی این بخش ۶۰.۰۰۰ عنوان، از جمله ۳۱٬۰۰۰ مجلد نسخه خطی در موضوعات فقه و اصول، کلام و عقاید، منطق و فلسفه، عرفان و تصوف، حدیث، و جز آن است که ۶۵ درصد آن به عربی و بقیه به فارسی، ترکی، اردو، و سایر زبان‌ها. در میان این ذخایر، نسخه‌های منحصر به فرد بسیاری به خط مؤلفان مشهور اسلامی موجود است؛ کهن‌ترین نسخه بدون تاریخ این گنجینه بخشی از قرآن کریم به خط کوفی از اواخر سده دوم و سوم هجری است. قدیمی‌ترین نسخه تاریخ‌دار دو جزء از قرآن کریم به خط کوفی علی بن هلال مشهور به ابن‌بوّاب، ابوالحسن علی‌بن هلال است. همچنین دو جلد تفسیرالتبیان، نهج‌البلاغه شریف رضی، اعراب القرآن، فرّاء، دعاهایی از انجیل به خط لاتین، و نسخه‌هایی از اوستا به خط پهلوی.

بیش از ۴٬۰۰۰ مجلد عکس و نسخه‌های خطی نفیس موجود در کتابخانه‌های خارجی و داخلی در گنجینه نسخه‌های خطی عکسی (تصویری) نگهداری می‌شوند. ۱۲.۲۰۰ نسخه خطی نفیس ریزفیلم شده و مجموعه عظیمی از ریزبرگه فهرست کتاب‌های چاپ شده در جهان به زبان‌های مختلف. در این کتابخانه نمونه‌هایی از نسخه‌های چاپی بسیار کهن و نفیس به زبان‌های عربی، فارسی، ترکی، لاتین، و ارمنی از سده‌های ۱۰ و ۱۱ قمری موجود است که در گنجینه نسخه‌های چاپی بسیار کهن نگهداری می‌شوند.همچنین بیش از ۳۰.۰۰۰ نسخه چاپ سنگی و نادر به زبان‌های فارسی، عربی، ترکی، اردو، ازبکی، تاتاری و جز آن وجود دارد که در گنجینه نسخه‌های چاپ سنگی نادر و کمیاب نگهداری می‌شوند.

گنجینه‌های کتاب‌های چاپی. در این گنجینه‌ها بیش از ۱.۵۰۰.۰۰۰ جلد کتاب‌های چاپی فارسی، عربی، ترکی، اردو، و غیرلاتین وجود دارد. این مجموعه سه طبقه از ساختمان جدید را اشغال کرده‌است. همچنین در این کتابخانه آرشیوی از کتاب‌های گروه‌های کمونیستی و ضددین و کتاب‌های ضداسلام وجود دارد.

گنجینه نشریات ادواری: در این بخش بیش از ۲۵۰۰ عنوان مجله و روزنامه به زبان‌های فارسی، عربی، ترکی، اردو و جز آن وجود دارد. در این میان تعدادی از مجله‌ها و روزنامه‌های چاپ سنگی از عصر قاجار و مجله‌های قدیمی به زبان عربی نیز به چشم می‌خورد.

گنجینه اسناد مکتوب. در این گنجینه بیش از ۱۰۰.۰۰۰ سند دستنویس از پنج سده قبل تاکنون وجود دارد. این‌ها شامل احکام شاهان، امیران، حاکمان، عقدنامه‌ها، و… هستند.

لینک ویکی پیدیا فرانسه  : WIKIPEDIA

لینک ویکی پیدیا فارسی   : WIKIPEDIA

لینک کتابخانه مرعشی :  marashilibrary.com